fredag 3 juli 2015

Första Utkastet: Redigering

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 

Jag kommer att berätta lite om redigering nu. (Det finns så jättemycket att säga!) När du har kommit över det stora berget som är att skriva det första utkastet så kommer nästa steg. Redigering. Om du tidigare har följt min redigeringsprocess så vet du att jag brukar slita mitt hår innan jag kommer någonvart.
Jag vill börja med att vara rak. Redigering suger. Big time. Alla dessa bilder och inlägg som kommer ut om hur mysigt det är att redigera, det stämmer inte. Men det behöver göras och i slutändan kommer det att göra din berättelse bättre!

Mitt allra första avslutade utkast skrev jag som gymnasiearbete. Det var på ungefär 24 000 ord (tror jag!). Redan när jag var klar med det visste jag att jag skulle åtminstone behöva fördubbla längden på det om det ens skulle kunna räknas som en bok. Vilket gjorde att fokus blev mycket på att hitta vilka scener jag hade "hoppat över" att skriva. Och det var inte svårt. Sedan var det mycket tempus som skulle fixas till, jag växlade mellan dåtid och nutid vilket inte var så bra...

Men för att jag överhuvudtaget skulle se det som behövdes ändras så var det viktigt med en paus. Stäng ditt dokument, ta bort det från skrivbordet, stäng datorn, lägg undan datorn och gå och läs en bok eller något. Ta avstånd, fundera lite men öppna inte dokumentet igen förrän det åtminstone har gått en månad. Det kommer göra det lättare att se vad som ska redigeras!

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar