söndag 16 oktober 2011

Harry Potter och de vises sten

Författare: J.K Rowling

Harry är en pojke som ska fylla elva år. Han bor hos sin moster Petunia hennes man Vernon och deras tjocka son Dudley Dursley. Han har ingen som helst aning om att han är en trollkarl, och inte vilken trollkarl som helst utan den enda trollkarl som överlevt Lord Voldemort, som dödade hans föräldrar när Harry var bara ett år.
Harry får börja på Hogwarts en skola för häxor och trollkarlar där han möter Ron Weasley och Hermione Granger m. fl. Han ställs inför utmaningar och mysterier gång på gång på skolan och hans första år blir ett riktigt äventyr!!
 Boken utspelar sig på 1990-talet i England. Den tar plats på lite olika platser i England, i början är vi hemma hos Dursleys som bor i ett hus på Privet Drive 4, Little Whinging, sedan dras man in i trollkarlsvärlden och Hogwarts.
Harry är så klart huvudpersonen i denna berättelse, han är en liten tanig pojke med runda glasögon och för stora kläder. Han lever i en värld helt skild från den värld han föddes till att vara en del av. Han blir på sin elva-års-dag hämtad av en storvuxen man vid namn Rubeus Hagrid som tar med honom till en helt magisk, bokstavligen, gränd vid namn Diagongränden. När han sedan ett tag efter det introduceras han för Hogwarts och hela den övernaturliga världen, och även sitt förflutna, och han inser att han inte är någon vanlig elvaåring utan en fantastiskt känd sådan! Detta medför både vänner och en del riktiga fiender.
Jag läste boken på engelska vilket var en intressant upplevelse, den blev lite svår att förstå för att för det första så var det så många nya ord i och med att det är den fantasybok, för det andra så var det brittisk engelska, och för det tredje så pratar ju Hagrid på någon konstigt sätt så det var inte så lätt att tyda det. Men min lillasyster har läst den på svenska och det har ju gått bra, det verkar som att den är översatt på ett bra sätt!

 Harry Potter, bokserien alla har hört talas om. Bokserien som har blivit ett fenomen och film som har dragit in miljoners miljarders dollar till sin författare. Jag gillar verkligen dessa böcker, och det bevisar att dom inte bara är för åldrarna 9-12 utan de passar verkligen för alla! Karaktärerna är bra och genomtänkta, det är lagom mycket beskrivningar i boken och det blir lite så där lagom mysstämning när man läser den, men jag gillar inte början, även om den är nödvändig så blir den lite för lång och det känns som en enda lång introduktion! Men om ni inte har läst den så borde ni verkligen göra det, det är bara en sån där man måste läsa för att fatta vad alla snackar om!


Språk: (på den engelska versionen nu då) 3.5/5
Berättelse: 4/5
Bokomslaget: 4.5/5
Boken: 3.5/5

Köp den på:
svenska - adlibris eller bokus 
engelska - adlibris eller bokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar