måndag 13 augusti 2012

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannFörfattare: Jonas Jonasson
Serie: Hundraåringen (kan komma en fortsättning)
Utgiven: 2010
Sidantal: 391

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.Vart utspelar sig inte boken? Man får ju följa Allan Karlsson runt i hela världen på 1900-talet. Allt ifrån Småland till Nordkorea, Det är en resa genom hela Allans sorglösa liv. Parallellt med hur det berättas om vad som hänt i hans liv berättas även om vad som nu händer.
Allan Karlsson är en världsvan, aningens alkoholiserad, sorglös, galen människa. Som på sin 100-årsdag tröttnar på att sitta på ålderdomshemmet och invänta döden. Han tar tag i saker och lyckas ta sig därifrån. Utrustad med sin bruna kostym och sina ”kissetofflor” ger han sig ut på nya äventyr.
Detta är en bok skriven på svenska och den är väldigt bra skriven. Den lyckas med att blanda historia, polisutredning, spänning, äventyr med en stor gnutta humor! Jag gillar hur den knyter ihop början och slut.

Efter att nästan hela min familj läst boken ville jag ge den ett försök. Jag gillade det! Allan har nog levt bland det galnaste liv man kan leva. Hur författaren lyckas få ihop allt på ett trovärdigt sätt förundras jag över. Det är just det, det trovärdiga i historien som jag verkligen tycker om. Den hade dock en lite trög start och du märker inte riktigt när du fastnat för den. Dåtid och nutid blandas och du lämnas ständigt med ’cliffhangers’.

Detta är en bok för alla! Gammal som ung, man hittar alla något att tycka om! Det är nog ändå bra om man inte är allt för ung om man läser den, eftersom det är en del i det roliga att veta vilka, i alla fall några av, de historiska personer i boken är. Men det är en bok som kan underhålla många.


Det verkar som att det är en bok man antingen älskar eller inte tycker om alls!

Språk: 4/5
Berättelse: 5/5
Bokomslaget: 3.5/5
Boken: 4/5


Boken finns översatt till bl a engelska, tyska och italienska!

Köp den:
på  Adlibris eller Bokus
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar