lördag 28 juli 2012

The Host

The Host
Författare: Stephenie Meyer
Serie: The Host (kan komma en uppföljare men det är ännu inte bestämt)
Utgiven: 2008
Sidantal: 829 (pocket på engelska)

Jorden har invaderats av en ras som tar över människornas sinnen medan de lämnar kroppen intakt och större delen av mänskligheten har dukat under. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort.
Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig att den tid
igare ägaren av kroppen vägrar att ge sig av och överlämna kroppen till henne.
Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.

Boken tar plats i framtiden. Man vet inte hur långt in i framtiden utan bara att det är i framtiden. Den tar till mesta dels plats i en grotta, men också på vägen dit och lite runt omkring.
Vi får följa Wanderer (eller Vandraren, som hon heter på svenska) från det att hon sätts in i sin kropp på jorden. Hon är en väldigt erfaren själ som har varit på väldigt många olika sorters planeter. Men när hon kommer till jorden så får hon problem. Melanie vägrar överge sin kropp till Wanderer helt och hållet. Hon vill kämpa för att komma tillbaka och finna Jared och hennes bror, de har inte blivit tagna, som hon älskar.
Jag tycker språket i boken fungerar bra, det märks tydligt att det är Meyer som skrivit boken speciellt på några ställen. Jag gillar hur man får läsa de inre dialogerna mellan Wanderer och Melanie!

Jag gillar verkligen denna bok. Jag var tveksam till den eftersom jag trodde att hon skulle lyckas göra den till ännu ”Twilight”-bok, men så blev det inte även om den, så klart, liknar den lite ibland.
Det är lite unik med det här att utomjordingar kommer och tar över världen på det här viset. Förvånande nog så gillar jag denna kärleks-triangel, fast det är mer en kvadrat, för att man hoppades på hur det skulle sluta, men du visste inte säkert.
Jag gillade frågeställningarna om:
-Vad gör dig mänsklig?
-Är känslorna del av din kropp eller själ?
-Vem har rätt att leva och vilka får man döda?

Men den stora frågan återstår ju: Är ‘the Host’ BÄTTRE än ‘Twilight’?
Mitt svar: JA! Mycket bättre karaktärer, mycket bättre story, och det är inte bara en bok som är rätt bra men som inte tar upp viktiga ämnen, utan en bok som kan göra intryck!

Språk: 4/5
Berättelse: 5/5
Bokomslaget: 3.5/5
Boken: 4.5/5

Köp den:
på svenska - Adlibris eller Bokus
på engelska - Adlibris eller Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar