måndag 11 februari 2013

The Scorpio Races

DödsrittenFörfattare: Maggie Stiefvater
Svensk Titel: Dödsritten
Utgiven: 2012
Sidantal: 335

Varje november går Scorpioloppet av stapeln på stranden nedanför Skarmouths vita klippor. Tusentals samlas för att se hästarna och havet som tvättar rent sanden från blod. Hästarna är capaill uisce: blodtörstiga vattenhästar och ryttarna måste kämpa för att hindra dem från att återvända till havet och ta ryttarna med sig ner i djupet. Vissa ryttare överlever. Andra gör det inte. Sean Kendrick, fyrfaldig vinnare av loppet, och Kate ”Puck” Connolly, loppets första kvinnliga deltagare, ska tävla i år. Båda har mer att vinna – och att förlora – än någon annan ryttare någonsin haft. Men bara en kan segra …


Jag måste säga att det är sällan man läser en bok då karaktärerna känns så här genuina! Vi börjar med Kate ”Puck” Connolly, hon har precis förlorat båda sina föräldrar i en olycka med vattenhästar och nu ska hon, för att rädda sitt någorlunda normala liv, delta i Scorpio-loppet. Jag gillar det faktum att när Puck anmäler sig blir hon inte behandlad som en stjärna av alla på ön, utan de flesta är inte glada över hennes deltagande.
Sean Kendrick förlorade sin pappa när han var tio och har sedan dess bott hos öns rikaste man. Där tränar han och tävlar med vattenhästar, Sean har vunnit tävlingen fyra gånger och satsar på att göra det igen i år.
Berättelsen är väldigt långsam och det finns en del långa beskrivningar i boken, men jag stör mig inte så mycket på det faktiskt. Jag instämmer med andra som läst denna bok, Stiefvater använder ett fantastiskt fint språk. Berättelsen är så vacker, jag var sorgsen när jag hade läst ut den bara för att jag ville läsa mer, samtidigt som det var ett sådant perfekt slut!
Jag har funderat lite på vad budskapet, vad författaren vill säga med boken. Det kanske är olika för alla, men jag får en känsla av att budskapet är: Hur långt är du villig att gå, hur mycket är du villig att satsa, för att få det du vill ha?

Jag är aningens kär i boken, det förväntade jag mig inte. Jag bryr mig om karaktärerna och vad som händer med dem, och deras hästar. Jag gillar att det inte är fokus på kärleken i boken utan på träningen och loppet. Det är inte heller så att det är ”pang på nu är vi kära” utan relationen tar sin lilla tid och växer fram.

Språk: 4/5
Berättelse: 5/5
Karaktärerna: 4/5
Bokomslaget: 4/5
Boken: 4/5


Köp den:
på svenska - Adlibris eller Bokus
på engelska - Adlibris eller Bokus

Tack B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

1 kommentar:

  1. Håller helt klart med dig! En riktigt bra bok det där :)

    SvaraRadera