tisdag 30 juni 2015

Första Utkastet: Skriv så du kan

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 

Vi är inte bra på allt, det är ett faktum. Det är faktiskt även så att författare inte är bra på allt inom skrivande. En är bra på att skapa en dramatisk styckeindelning och dålig på dialoger, en kan komma på en oväntad plot-twist men kan inte skapa trovärdiga karaktärer.



När man börjar skriva så märker man att man ofta fokuserar på en sak i berättelsen, kanske är det så att halva din text är full av långa, vackra, miljöbeskrivningar.  Den andra halvan däremot är fylld av lite halvdana dialoger...

Jag märkte ganska så snart att när jag tänkte ut scenerna till min text så såg jag inte hur karaktärerna såg ut eller vilken miljö de var i, jag hörde nästan bara vad de sa. Vilket gjorde att jag mest skrev dialoger i min text. Vilket var bra, tills jag upptäckte att berättelsen kändes halv på något vis.

Nu har jag förstått att det berodde på att den andra halvan bestod av dåliga karaktärs- och miljöbeskrivningar. När jag sedan bestämde mig för att det skulle vara dialogerna som skulle bära berättelsen och föra den framåt gick den mycket bättre. Faktumet att jag lät dialogerna ta den plats de behövde täckte upp för mina lite sämre miljöbeskrivningar.

Det gick mycket bättre när jag visste att jag byggde min berättelse på det jag faktiskt var bra på. Så istället för att du fokuserar på något du inte kan, låt din berättelse bäras av det du faktiskt kan!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Det här var mycket upplyftande att läsa! Till skillnad från dig känner jag att det är i min dialog som språket sviktar, gillar mycket mer att ha långa och komplicerade inre monologer som inte någon annan än jag själv kan hänga med i :P Ser fram emot nästa del! :D
    SV: Wow vad kul! :D Hoppas du också hade det awesome ;) Vi besökte 911 museum men jag var extremförkyld så det blev ingen bra upplevelse för mig ''/

    SvaraRadera