måndag 26 januari 2015

Varför vi inte ska skriva inom vår favoritgenre

Jag har tänkt lite på hur och framförallt vad jag skriver och jag har insett att även om jag har läst väldigt mycket paranormal och övernaturligheter, så har jag väldigt svårt för att skriva inom den genren. Vilket har fått mig att fundera, ska man verkligen skriva inom sin favoritgenre?

Min favoritgenre är kort och gott Dystopi. Jag älskar hur man skruvar den världen vi lever i nu och gör den till en framtidsskildring, hur man på så vis belyser våra samhällsproblem. Jag älskar Dystopi-genren så mycket att jag skrev en vetenskaplig uppsats på tio sidor om genren. Det är min favoritgenre, helt enkelt. Men skulle jag kunna skriva en dystopiberättelse själv?

Inom sin älsklingsgenre har man ofta en bok som man tycker är bäst, en bok som inspirerar en. En bok som man ibland kan komma på sig själv att tänka: "Tänk om jag hade skrivit den" eller "Hoppas jag kommer på en lika bra idé". Sedan börjar man skriva en berättelse och man kommer en bra bit in, halvvägs typ, eller man kanske hinner skriva färdigt hela boken innan man inser att: Okej, detta handlar om en pojke som placeras ut i en stad med tio andra ungdomar och det hela går ut på att de ska döda varandra inför publik. Liknar det något annat kanske? Problematiken blir här att favoritboken, som du skulle inspireras av, kopierar du.

Okej, men om jag har en berättelse som är bra, den kanske liknar min favoritbok pyttelite men det är inte så farligt, inget som stör. Varför ska jag då inte skriva inom denna genre? Tänk på att detta är en genre som du älskar, med böcker och berättelser som du nästan är besatt av. Risken är stor att du skriver något som du i stunden älskar och tycker verkar bra, och det kanske är jättebra(!). Men när du sedan läser igenom texten ser du felen och bristerna, och du ser enbart detta, och det finns inte en chans i världen att din berättelse skulle kunna mätas med dina favoritböcker. Detta leder till att du lägger undan texten för gott. Då kvittar det hur mycket potential din text har, hamnar du i de negativa tankarna kommer du aldrig att vilja röra din text igen.

En annan fälla du kan hamna i är att du så gärna vill skriva något inom favoritgenren att du ignorerar andra berättelser som kommer till dig och bara försöker pressa fram den där perfekta berättelsen inom "din" genre. Detta kan i värsta fall leda till att du glömmer bort den där berättelsen som faktiskt var riktigt bra, för att fokusera på något frampressat och konstlat.


Snart kommer det även ett uppföljningsinlägg: "Varför vi ska skriva inom vår favoritgenre".

1 kommentar:

  1. Håller så mycket med! Har själv också tänkt på det här - min favoritgenre är nog fantasy, för det är oftast dem jag faller pladask för, men att skriva fantasy känns för mig helt fel! I och för sig är det kanske inte pga samma saker du tar upp, samtidigt som det är i grunden. För jag känner mig inte alls säker på att skriva fantasy, dels för att jag inte tror att jag kan eller att min fantasi inte räcker men kanske ännu mer för att jag känner att jag aldrig kommer kunna skapa nåt lika bra som de fantasyförfattare vars böcker jag avgudar skapat. Mycket tänkvärt inlägg - ser framemot uppföljaren! :)

    SvaraRadera