lördag 10 oktober 2015

Old news, men ändå...

Alla har nog förmodligen läst om detta, men Stephenie Meyer har för att fira Twilights 10-årsdag släppt en ny story där Bella har blivit man och Edward har blivit kvinna.


26874617
Först tänkte jag: What?!

Intressant! Ombytta könsroller i denna storyn är något som jag har längtat efter sedan jag läste Twilight. En vampyrtjej med en männikokille. Coolt!

Sedan...

Meyer har inte släppt något sedan 2009 och då släppte hon en companion-bok till Twilight-serien. Är det det här hon har knåpat på i sex år? Seriöst?! Samma story med andra karaktärer? Så här säger hon själv om varför hon skrivit det:
“You know, Bella has always gotten a lot of censure for getting rescued on multiple occasions, and people have always complained about her being a typical damsel in distress,” said Twilight author Stephenie Meyer in her introduction to the new reissue. “She’s also been criticized for being too consumed with her love interest, as if that’s somehow just a girl thing. But I’ve always maintained that it would have made no difference if that human were male and the vampire female—it’s still the same story.”
Alltså, Bella har fått mycket kritik för att hon alltid har varit den som behövts räddas, som om det är en tjej-grej. Men jag (Meyer) tror att det inte hade gjort någon skillnad om människan hade varit man och kvinnan varit vampyr.

Men av vad jag har läst av reaktionerna på boken så har Meyer knappt lyckats med sitt misslyckande! Beau (manliga Bella) är inte alls lika självkritisk, han gråter inte, han har inget dåligt självförtroende och han ser inte på Edyth, kvinnliga Edward, som någon överlägsen gudinna. Beau ser inte på Edyth som Bella ser på Edward.

Vad jag hade velat läsa om, helst från första början och inte som en retelling, är en blyg kille med dåligt självförtroende som kanske gråter över sin situation i hemlighet, som blir ohjälpsamt kär i en tjej som är vampyr. Att göra mannen till den underlägsna i relationen vore kanske inte nytänkande, men intressant. Jag tycker inte heller nödvändigtvis att den relationen ska sluta väl.

Det är synd, för en idé hos Meyer med potential har lite fallit platt... (Gillar dock omslaget.) Skulle vilja se något nytt av henne!

Och med nytt menar jag inte en retelling av Eclipse...


Artikel jag tog citatet, och inspiration, från här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar