torsdag 21 april 2016

Lektörsläsning?

Har på senaste tiden funderat mycket över om jag ska skicka in mitt manus till en lektör som kan läsa igenom det. För de som inte vet vad lektörsläsning är så ska jag förklara lite kort, det är när man skickar in sitt manus till en person, kallad lektör, som läser igenom det noggrant, sedan får man tillbaka kritik på manuset. Viss kritik kan vara mer generell, saker som man ska tänka på när man skriver, medan de också kan ge kritik som är väldigt specifik som till exempel att man måste skriva om en sak för att det inte funkar i texten.

När jag har gjort lite efterforskningar så har jag märkt att många är väldigt nöjda med sina lektörsläsningar, för att de kommenterar saker som man inte tänkt på och gör att man blir bättre på att skriva helt enkelt.

Något som talar för att skicka in det till en lektör är att där får man ju berättat för en om vad man måste jobba mer på, vad som kanske inte ska vara med och vad som ska skrivas om. Men om man skickar det till ett förlag så får man ju ingen kommentar på sitt manus om man inte blir antagen.

Det enda problemet är att det kostar ju en slant med lektörsläsning, vilket får mig att fundera på om det verkligen är värt det...

1 kommentar:

  1. Jag brukar tänka att man kan skicka till lektör först efter man blivit refuserad (om man fortfarande tror på manuset).

    SvaraRadera