tisdag 16 oktober 2012

Jellicoe Road

Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Serie: ingen
Utgiven: 2006
Sidantal: 417

I'm dreaming of the boy in the tree. I tell him stories. About the Jellicoe School and the Townies and the Cadets from a school in Sydney. I tell him about the war between us for territory. And I tell him about Hannah, who lives in the unfinished house by the river. Hannah, who is too young to be hiding away from the world. Hannah, who found me on the Jellicoe Road six years ago.

Taylor is the leader of the boarders at the Jellicoe School. She has to keep the upper hand in the territory wars and deal with Jonah Griggs - the enigmatic leader of the cadets, and someone she thought she would never see again.

And now Hannah, the person Taylor had come to rely on, has disappeared. Taylor's only clue is a manuscript about five kids who lived in Jellicoe eighteen years ago. She needs to find out more, but this means confronting her own story, making sense of her strange, recurring dream, and finding her mother - who abandoned her on the Jellicoe Road.


Denna bok var fylld av karaktärer som man lärde känna mer eller mindre, men jag ska berätta lite om huvudkaraktärerna. Först Taylor Markham, hon är ledare över ungdomarnas ’krig’ om revir. Hon bor tillsammans med Hannah en kvinna i trettioårsåldern som har ett hus nära skolan som aldrig verkar bli klart. Taylor är en tjej som verkar lite ytlig, lite irriterande som man, när man läst klart boken, älskar.
Sedan har vi den manliga karaktären, fienden, mister Jonah Griggs. Han är nog en av mina favoritkaraktärer genom tiderna. Böckerna säljs inte på grund av att Jonah framställs som den ultimata bad-boyen det är inte det som boken handlar om. Jonah är en vanlig kille med ett mörkt förflutet som känns äkta. Jag älskar karaktären för att han är inte historien, men han tillför något till historien.
Jellicoe road kan sammanfattas med ordet klurig. Jag brukar uppmuntra till att läsa böcker på originalspråket, men om du aldrig läst en engelsk bok förut så kanske du inte ska börja med denna. I början är boken rörig och osammanhängande. Du vet varken upp eller ner. Men man vill ändå läsa vidare. Gör det. För i dom sista kapitlen så binds allt samman och du fattar allt och den glädjen som kommer då är rätt obeskrivlig!

Jag är kär i denna bok. Det är en sådan bok som jag bara känner på mig att jag om ett par år kommer krypa in under en filt med en kall vinterdag och bara njuta av en riktigt bra berättelse. En sådan bok som jag kommer läsa om och om och om och om igen tills att den faller isär.
I början var jag lite skeptisk till boken, inte mycket, jag tänkte lite att hur bra kan den vara? Så bra! Den är så bra och så bra skriven. De sista 150 sidorna var jag på gränsen till tårar och kunde ge ifrån mig ett glädjetjut på en och samma gång.
Jag läser mycket fantasy, men denna bok är i princip anledningen till att jag älskar icke-fantasy. Detta är litteratur när den är som bäst!

Språk: 5/5
Berättelse: 5/5
Karaktärerna: 5/5
Bokomslaget: 5/5
Boken: 5/5Köp den:
på svenska - Adlibris eller Bokus
på engelska - Adlibris eller Bokus

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vill bara säga att jag hittade din blogg idag och tycker att den är jättefin! Följer dig nu med bloglovin och ser fram emot att läsa fler intressanta inlägg av dig :)

    SvaraRadera