lördag 10 oktober 2015

Old news, men ändå...

Alla har nog förmodligen läst om detta, men Stephenie Meyer har för att fira Twilights 10-årsdag släppt en ny story där Bella har blivit man och Edward har blivit kvinna.


26874617




Först tänkte jag: What?!

Intressant! Ombytta könsroller i denna storyn är något som jag har längtat efter sedan jag läste Twilight. En vampyrtjej med en männikokille. Coolt!

Sedan...

Meyer har inte släppt något sedan 2009 och då släppte hon en companion-bok till Twilight-serien. Är det det här hon har knåpat på i sex år? Seriöst?! Samma story med andra karaktärer? Så här säger hon själv om varför hon skrivit det:
“You know, Bella has always gotten a lot of censure for getting rescued on multiple occasions, and people have always complained about her being a typical damsel in distress,” said Twilight author Stephenie Meyer in her introduction to the new reissue. “She’s also been criticized for being too consumed with her love interest, as if that’s somehow just a girl thing. But I’ve always maintained that it would have made no difference if that human were male and the vampire female—it’s still the same story.”
Alltså, Bella har fått mycket kritik för att hon alltid har varit den som behövts räddas, som om det är en tjej-grej. Men jag (Meyer) tror att det inte hade gjort någon skillnad om människan hade varit man och kvinnan varit vampyr.

Men av vad jag har läst av reaktionerna på boken så har Meyer knappt lyckats med sitt misslyckande! Beau (manliga Bella) är inte alls lika självkritisk, han gråter inte, han har inget dåligt självförtroende och han ser inte på Edyth, kvinnliga Edward, som någon överlägsen gudinna. Beau ser inte på Edyth som Bella ser på Edward.

Vad jag hade velat läsa om, helst från första början och inte som en retelling, är en blyg kille med dåligt självförtroende som kanske gråter över sin situation i hemlighet, som blir ohjälpsamt kär i en tjej som är vampyr. Att göra mannen till den underlägsna i relationen vore kanske inte nytänkande, men intressant. Jag tycker inte heller nödvändigtvis att den relationen ska sluta väl.

Det är synd, för en idé hos Meyer med potential har lite fallit platt... (Gillar dock omslaget.) Skulle vilja se något nytt av henne!

Och med nytt menar jag inte en retelling av Eclipse...


Artikel jag tog citatet, och inspiration, från här!

fredag 2 oktober 2015

Månadens Genre: Contemporary

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

Contemporary (sv. samtida) är böcker som utspelar sig när den skrevs, i den verkliga världen. Det är ofta väldigt lätt att relatera till dessa böcker då de gärna tar upp vardagliga problem som vi alla stöter på. Genren har flera förgreningar, till exempel romantik, vilket gör att de ändå kan se väldigt olika ut. 

Jag har börjat läsa allt mer contemporary på senare tid. Jag tycker om att det är saker som skulle kunna hända i verkliga livet, men ändå väldigt sällan faktiskt händer! Men det jag tycker mest om med genren är att den är så varierande, när du plockar upp en contemporary kan du aldrig vara riktigt säker på vad du får, men på ett positivt sätt!

 
1762397522628

torsdag 24 september 2015

Svårt att ta sig in i berättelsen

Nu har jag påbörjat del två i min dystopiserie, men jag har märkt att jag har haft lite svårt att ta mig in i berättelsen. Trots att jag vet precis vad jag vill skriva så går det väldigt trögt.

Jag har aldrig skrivit en uppföljare tidigare, och det är svårare än vad jag trodde. Eller det är egentligen inte så svårt att skriva den, tack vare att jag redan vet hur världen ser ut och vilka som bor i den, men att tänka att det är samma berättelse men en annan bok. Det är en utmaning helt enkelt!

Men nu äntligen börjar skrivkrampen att släppa och huvudkaraktären börjar faktiskt att släppa in mig i sitt huvud igen!

fredag 4 september 2015

Månadens Genre: Klassiker

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

 En klassiker är en bok som lever vidare efter sin tidsålder. Den står nästan utanför tidsramar eftersom den aldrig åldras. Det är svårt att säga vilken bok som blir en klassiker i förväg, men de tar ofta upp ständigt aktuella ämnen och är otroligt välskrivna. Jag tycker också att språket ofta är väldigt tidlöst.

Jag tänker klassiker som genrernas kungligheter, de är liksom lite finare och lite bättre än alla andra genrer bara genom att existera. (Inget illa ment, jag kan inte hjälpa vilken monarkist jag är!) De är de där trendsättande böckerna som man kan läsa om och om och om igen och relatera till dem på olika sätt varje gång. Jag har inte läst så många klassiker, men en sak jag har märkt är att man ändå får ha lite överseende med de värderingar som gällde när boken skrevs.

To Kill a Mockingbird

söndag 30 augusti 2015

Redigeringens slutfas!

Nu är jag inne i det sista av redigeringen. Det betyder att jag ska göra massa tråkiga, men viktiga, grejer. Till exempel ska jag skriva om en massa fraser som jag använder alldeles för ofta (plötsligt, 'vad menar du?' med mera.) och se till att jag är konsekvent i stavningen av vissa ord (exempelvis 'idag' och inte 'i dag').

Sedan ska jag läsa igenom manuset en gång till och skriva ett personregister över alla karaktärer. Jag kommer alltså att lista alla karaktärer som dyker upp i boken. Det kan verka lite tråkigt och onödigt, men eftersom berättelsen utspelar sig i tre olika delar så är det väldigt bra att ha då karaktärer ofta återkommer genom berättelsen!

I höst planerar jag att skriva en inläggsserie som handlar om just redigering, där jag kommer gå in lite mer på hur jag arbetar! Mer info om det kommer!

onsdag 26 augusti 2015

Jobbig redigeringsdag.

Idag har varit lite svårare än tidigare dagar.

Det är nog mest för att jag har valt att kasta runt ett par scener, så det blir rörigt i mitt dokument såväl som huvud. Det reder nog ut sig under morgondagen, då hinner jag nog färdigt med de nya scenerna som fyller ut runt de gamla. Även om det var en jobbig åtgärd i manuset, så var det en nödvändig åtgärd!

Jag passerade 40 000 ord idag! Woho! Bara 10 000 kvar till mitt mål att minst skriva 50 000 ord!

måndag 24 augusti 2015

Redigering i full gång!

Nu är en ny vecka här och jag fortsätter mitt redigeringsarbete. I fredags redigerade jag prolog och tre kapitel. Än så länge har det inte varit några större förändringar som har gjorts men det kommer nu! Vissa scener ska tas bort helt, jag ska göra om en kapitelindelning och lägga till ett par scener så man ska förstå världen bättre. Spännande spännande!


https://igcdn-photos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11909133_589714481166951_1779690329_n.jpg

torsdag 20 augusti 2015

Lägg av med ursäkterna!

Jag måste ha mina gula post-it-lappar. Jag har en svart penna, vem använder en svart penna när de korr-läser? Jag behöver en röd penna. Jag måste sätta på kaffe först. Min spellista är inte nedladdad och mobilnätet är slut. Det kommer aldrig att bli något av det jag skriver, så varför ska jag bry mig? Jag vill bara sova lite först.

Listan över ursäkter är lång. För lång. Jag är asbra på att komma på olika ursäkter till att inte göra något. Det behöver inte vara något negativt, men när det kommer till mitt skrivande så är det det, för jag ställer mig i vägen för mig själv.

I veckan börjar jag redigera mitt dystopi-manus. Det var meningen att jag skulle skriva hela utkastet under NaNoWriMo, 50 000 ord på en månad. Istället blev det ungefär 36 000 ord på fyra månader. Det tog sin lilla tid, men jag är så fruktansvärt glad över att jag gjorde det, det blev klart.

Men det var många gånger jag var redo att ge upp, när jag hade avsatt tid för att skriva men istället sprang runt och gjorde allt annat. Saker som jag lurade i mig själv att jag var tvungen att göra innan jag kunde sätta mig vid tangentbordet och skriva.

Men alla de där små ursäkterna, som till exempel att du måste ha "rätt" färg på pennan för att kunna korr-läsa eller att du måste sitta vid det där bordet i fiket för att kunna skriva, det håller dig tillbaka.

Testa en gång att lägga undan alla de små ursäkterna och sätt dig ner och skriv istället. Jag tror nog att du då kommer bli klar mycket fortare än om du lyssnar på de små rösterna i ditt huvud!



Kaffe behövs alltid när man (jag) skriver. Sätt på det först, sedan kan du sätta dig och skriva.

måndag 17 augusti 2015

Läsuppehåll!

Nu kommer jag att ta ett uppehåll från läsningen och fokusera på korrekturläsning och redigering av mitt manus!

Anledningen till varför jag tar ett uppehåll är för att jag så lätt trycker ner mig själv när jag redigerar eftersom jag måste peka ut vad som är dåligt. Om jag då läser färdiga, bra böcker så rör det till i hjärnan på mig och jag tänker bara: "Jag kommer aldrig bli så här bra...!"

Första två veckorna ska jag korr-läsa och sedan vill jag lägga max två månader på redigering. Men vi får se hur det blir med detta i och med kurser och lite jobb!

(Jag ska bli bättre på att uppdatera här och på facebook, det har varit mest på instagram det senaste!)

lördag 8 augusti 2015

Månadens Genre: Dystopi

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

Definitionen av dystopi är negativ framtidstro. Dystopi handlar oftast om att belysa problem som författaren tycker finns i det samtida samhället. Man försöker då att förutse eller måla upp rena skräckinjagande samhällen som skulle kunna vara konsekvenserna av nutidens samhälle. På så vis är det lättare att få människor att reagera på problem i samhället. 

Det är ingen hemlighet att jag ÄLSKAR dystopier! Det jag tycker mest om är hur man förstorar samtidens problem och försöker se hur det skulle kunna bli i framtiden. Och det blir ju extra spännande när man läser gamla dystopier där de målar upp deras skräckscenarion och inser att det är så vi lever idag! På senare år har genren fullkomligt exploderat med böcker som The Hunger Games, min favoritserie, och Divergent. Men eftersom alla rekommenderar dem så ska jag försöka rekommendera en annan trilogi!


10578758

fredag 17 juli 2015

Fortsätta skriva eller redigera? Hjälp!

För er som inte vet det så håller jag på att skriva en dystopi-trilogi (originellt, jag vet!). Första utkastet till första boken är klart, men nu är fråga hur jag ska fortsätta. Jag behöver verkligen era tips!

Jag har två alternativ:
1. Börja redigera del ett. 
2. Skriva första utkastet till del två. 

Jag skrev klart min disposition till del två igår, så jag är egentligen redo att börja skriva den, men sen vet jag inte om det är smartast att ha alla första utkast klara och redigera de lite omlott, eller om jag ska göra ett klart i taget?

Uppskattar verkligen alla tips jag får, och jag kommer inte att börja skriva förrän i höst ändå så ni har tid att tipsa på!

torsdag 9 juli 2015

Förarbete igen eller mellanarbete?

Jag har gjort något som jag verkligen inte förespråkar, jag har avbrutit mitt redigeringsarbete på min samtida roman för att arbeta vidare med min dystopi-berättelse.

Jag har suttit i flera timmar utspritt över de senaste fyra(?) månaderna och bara försökt pressa ur mig scener till min samtida berättelse utan att ha kommit ens ett ord framåt. Jag har försökt med allt känns det som, men jag kan inte sluta att tänka på min dystopi-berättelse! Troligtvis är det för att min dystopi är en trilogi och även om jag har skrivit klart första utkastet till första boken, så är inte berättelsen slut än...

Nu sitter jag och arbetar på min dystopiska värld och utvecklar den mer än vad jag hade gjort innan jag började skriva. Men jag tror att det på ett sätt har varit bra att jag redan har skrivit ett utkast i den världen för att då har jag fått en bättre överblick på vad som funkar och inte, plus att jag har upptäckt en del plot-holes som ska tätas till!

Så just nu är det mycket efterforskningar som görs som ligger till grund för min värld. Det är väldigt kul att skapa sig en egen värld, men samtidigt så är det väldigt tidskrävande. Du får skapa dina egna lagar och regler, men samtidigt kan du inte "go wild and crazy" för du måste ändå ha grundat det på något. Jag funderar på att kanske göra ett mer ingående inlägg om världsskapande, men vi får se vad som händer i framtiden!

måndag 6 juli 2015

Månadens Genre: Histiorical Fiction

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

Historical Fiction är kort och gott berättelser som utspelar sig förr i tiden. Det kan se väldigt olika ut, till exempel riktar en del av berättelserna in sig på att berätta "vad som verkligen hände" under ett stort historiskt event andra håller sig till historiska fakta och berättar en historia utifrån det. Vissa författare skriver Historical Fiction för att belysa hur levnadsvillkoren såg ut förr i tiden och vad vi har förändrat till det bättre, eller kanske det sämre.

För min del älskar jag att titta på Historical Fiction, jag menar hur bra är inte Downton Abbey?! I bokform har jag haft lite svårt för att kunna ta till mig de historierna. Jag tror att det beror på att många författare använder sig av ett "äldre" språk i böckerna, vilket jag självklart förstår till en viss grad, men man får inte glömma av att vi lever på 2000-talet. Jag tycker att de som lyckas blanda ett modernt språk med en historisk berättelse är de som lyckas bäst!



11715276

fredag 3 juli 2015

Första Utkastet: Redigering

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 

Jag kommer att berätta lite om redigering nu. (Det finns så jättemycket att säga!) När du har kommit över det stora berget som är att skriva det första utkastet så kommer nästa steg. Redigering. Om du tidigare har följt min redigeringsprocess så vet du att jag brukar slita mitt hår innan jag kommer någonvart.




Jag vill börja med att vara rak. Redigering suger. Big time. Alla dessa bilder och inlägg som kommer ut om hur mysigt det är att redigera, det stämmer inte. Men det behöver göras och i slutändan kommer det att göra din berättelse bättre!

Mitt allra första avslutade utkast skrev jag som gymnasiearbete. Det var på ungefär 24 000 ord (tror jag!). Redan när jag var klar med det visste jag att jag skulle åtminstone behöva fördubbla längden på det om det ens skulle kunna räknas som en bok. Vilket gjorde att fokus blev mycket på att hitta vilka scener jag hade "hoppat över" att skriva. Och det var inte svårt. Sedan var det mycket tempus som skulle fixas till, jag växlade mellan dåtid och nutid vilket inte var så bra...

Men för att jag överhuvudtaget skulle se det som behövdes ändras så var det viktigt med en paus. Stäng ditt dokument, ta bort det från skrivbordet, stäng datorn, lägg undan datorn och gå och läs en bok eller något. Ta avstånd, fundera lite men öppna inte dokumentet igen förrän det åtminstone har gått en månad. Det kommer göra det lättare att se vad som ska redigeras!

Lycka till!


tisdag 30 juni 2015

Första Utkastet: Skriv så du kan

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 

Vi är inte bra på allt, det är ett faktum. Det är faktiskt även så att författare inte är bra på allt inom skrivande. En är bra på att skapa en dramatisk styckeindelning och dålig på dialoger, en kan komma på en oväntad plot-twist men kan inte skapa trovärdiga karaktärer.



När man börjar skriva så märker man att man ofta fokuserar på en sak i berättelsen, kanske är det så att halva din text är full av långa, vackra, miljöbeskrivningar.  Den andra halvan däremot är fylld av lite halvdana dialoger...

Jag märkte ganska så snart att när jag tänkte ut scenerna till min text så såg jag inte hur karaktärerna såg ut eller vilken miljö de var i, jag hörde nästan bara vad de sa. Vilket gjorde att jag mest skrev dialoger i min text. Vilket var bra, tills jag upptäckte att berättelsen kändes halv på något vis.

Nu har jag förstått att det berodde på att den andra halvan bestod av dåliga karaktärs- och miljöbeskrivningar. När jag sedan bestämde mig för att det skulle vara dialogerna som skulle bära berättelsen och föra den framåt gick den mycket bättre. Faktumet att jag lät dialogerna ta den plats de behövde täckte upp för mina lite sämre miljöbeskrivningar.

Det gick mycket bättre när jag visste att jag byggde min berättelse på det jag faktiskt var bra på. Så istället för att du fokuserar på något du inte kan, låt din berättelse bäras av det du faktiskt kan!

Lycka till!

fredag 26 juni 2015

Första Utkastet: Ta dig lite tid

 Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig.

All du egentligen behöver för att skriva ett första utkast är en idé, något att skriva på och tid. Det verkar väl inte så svårt? De två första brukar i alla fall lösa sig av sig själva, sedan kommer vi till tiden... Där verkar det som det största problemet är för många. Även för mig.




För att kunna skriva en bok så måste man ha disciplin på sig själv. För det är ingen annan som kommer stå bredvid dig och säga till dig att börja skriva, eller säga till dig hur länge du ska skriva. Du är din egen chef i detta fallet, så ta ditt ansvar!

När jag skrev mitt allra första utkast så bestämde jag mig för att jag var i alla fall tvungen att sitta framför min dator i en timme varje helg. Det var timmen då jag jobbade med min text, ibland skrev jag inte en enda bokstav och ibland höll jag på i flera timmar och skrev så att fingrarna började värka.

Nu när jag skriver brukar jag sätta en timer på telefonen, jag brukar skriva i en och en halv timme och sedan ta en paus och sedan sätta timer igen. Ibland blir det ingenting och ibland massor, men chansen är större att jag skriver på min text om jag sitter framför datorn och stirrar på dokumentet!

Faktum är att det tar tid att skriva en bok, tid som du måste avsätta till ditt skrivande om du vill ha ner din berättelse på papper. Ingen bok har skrivit sig av sig självt, om du vill skriva en bok måste du ta dig tiden som krävs. Men det är värt det när du sätter punkt för ditt första utkast!

Lycka till!

tisdag 23 juni 2015

Första Utkastet: Musik

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 

Detta tipset ger jag verkligen till alla som arbetar kreativt(framför allt till de som skriver); använd dig av musik! 




Musik är den största inspirationskällan till mina texter. Eftersom jag älskar filmproduktion också så när jag hör en låt ser jag nästan alltid en scen utspela sig framför mig, det kan vara scener som hamnar i mina berättelser till slut.

Samtidigt som jag skriver dispositionen till min berättelse så brukar jag även sätta ihop en spellista med låtar som passar med min berättelse. Jag väljer sådana låtar som har samma stämning eller tema som jag vill ha i min berättelse, det gör att jag kommer lättare in i berättelsens stämning när jag läser.

För mig är det viktigt att jag bara lyssnar på den spellistan när jag skriver, för annars tjatar jag ut låtarna. Men jag har med mig spellistan från första ordet till sista punkten, för även om det går trögt att skriva så kanske jag kommer på en ny scen som utspelar sig senare och då har jag ju tillfört min berättelse någonting i alla fall!

Lycka till!


fredag 19 juni 2015

Första Utkastet: Röda tråden

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig. 


När man har kommit på en idé till en berättelse som man gillar så sätter sig många direkt och börjar skriva, men för mig och många andra funkar inte det riktigt... Innan jag börjar skriva berättelsen behöver jag göra lite förarbete, det låter tråkigt men är faktiskt inte så farligt!







För ett par år sedan kom jag på en idé till en episk paranormal om änglar och vampyrer (ja, jag hade precis läst Twilight och Hush Hush.) Jag satte mig ner och började skriva direkt! Jag tror att jag tog mig fyra kapitel in i berättelsen, som jag ville göra till en trilogi, innan jag gav upp. Sedan dess tror jag inte att jag har öppnat det dokumentet, och det var ett bra antal år sedan!

När jag bestämde mig för att skriva en längre berättelse som gymnasiearbete visste jag att jag behövde se till så att jag hade koll på var min berättelse skulle ta vägen, för kunde jag inte se ett slut, så var det kört. Så jag skrev en enkel disposition, en lista över i vilken ordning de största händelserna skulle ta plats. På så vis visste jag att jag inte kunde sväva ut för mycket och jag skulle hela tiden veta vad den scenen jag skrev för tillfället skulle leda till.

Mitt tips är att vänta lite med att börja skriva, så du hinner utveckla din idé. Jag använder mig jättemycket av antecknings-appen i telefonen. Där skriver jag upp scener så fort jag kommer på dem i den ordningen jag vill ha dem. Eftersom jag ofta tänker på mina berättelser när jag är ute och går så är det väldigt bra att jag har telefonen nära till hands och kan skriva upp scener så jag inte glömmer av dem. Sedan när jag börjar skriva så är det bara att bocka av min lilla lista som jag har gjort, och vips så har jag en berättelse som håller sig till den röda tråden!

Lycka till!

tisdag 16 juni 2015

Första Utkastet: En bit av dig

Jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande.  Jag kommer att fokusera på första utkastet och dela lite grejer som har hjälpt mig.

Dra nytta av dina egna erfarenheter! Åh, så tråkigt. Tro mig jag vet, detta är ett av de tråkigaste men också det bästa råd som jag själv aldrig fick. Jag lärde mig detta den hårda vägen.




Under mitt sista år på gymnasiet hade jag valt att skriva en bok som gymnasiearbete. Vilket var ett stort åtagande, jag hade aldrig färdigställt en berättelse som var längre än fem sidor! Jag hade en storslagen paranormal i tanken och direkt efter att dispositionen var klar började jag skriva.

Men det blev bara problem... Och efter några månader av att ha skrivit på min paranormal bytte jag spår helt, till en ny berättelse. Här är vad jag skrev i min gymnasiearbetesblogg om varför jag bytte berättelse:

1. Jag kunde aldrig riktigt relatera till min förra berättelse, och om jag inte kan relatera till den hur ska någon annan kunna det?
2. Jag skriver hellre något kort och bra än långt och dåligt!
3. Jag behöver inte göra lika mycket efterforskningar till den nya berättelsen utan kan förlita mig på mina egna erfarenheter för det mesta!

Jag fokuserar på punkt 1 och 3. Tänk lite på dem. Självklart kan du skriva en episk fantasyroman med drakar och troll, men om du inte kan relatera till en enda del av din berättelse då vet jag inte hur någon annan ska kunna göra det tyvärr. Och med detta menar jag inte alls att du måste skriva en samtida roman med exakt samma händelser som du har upplevt. Du kan skriva fantasy, men ge den någonting av dig själv, gör huvudkaraktären till ditt alter ego eller lista fem av dina egenskaper och dela ut dem till dina karaktärer.

Poängen är att det du skriver det ska vara en liten bit av dig på papper. Du ska känna något när du har ihjäl en karaktär eller när det går bra för dem. Det är dina karaktärer, det är din värld, det är din berättelse. En bit av dig.

Lycka till!

söndag 14 juni 2015

Första Utkastet, en inläggserie

Jag har på senare tid tänkt på hur det var när jag började på riktigt skriva för första gången. Innan så letade jag runt på nätet efter tips. Men även om de var bra så kändes de inte riktade till mig, en 17-åring som skulle skriva en bok för första gången som gymnasiearbete. Så jag tänkte att jag skulle skriva en inläggserie på sex inlägg där jag ger tips om vad som hjälpte/hjälper mig i mitt skrivande. Serien kommer heta inget mindre än "Första Utkastet".




Inläggen kommer ut tisdag och fredag, med start nu på tisdag. Hoppas ni gillar!

tisdag 2 juni 2015

Månadens Genre: New Adult

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

New Adult (ofta förkortat NA) är en hyfsat ny genre, jag tror att begreppet myntades först runt 2009! Man kan nog säga att det är böcker om unga vuxna som riktar sig till en mer vuxen grupp en YA (Young Adult). Böckerna innehåller grövre språk, mörkare scener, och allvarligare storylines. Alltså sådant som kanske inte ska läsas av ungdomar under 16 år! Böckerna skulle mycket väl kunna kategoriseras som vuxenböcker.

Jag gillar denna genren, men jag är glad att det först var under förra året när jag var 18 år som jag började läsa dem! För då märkte jag verkligen att jag hade växt ur ett par av mina YA-berättelser och var redo för något nytt. Det finns tonvis med bra NA-böcker därute, dock är de flesta på engelska och inte översatta till svenska, vilket kanske är bra då det rensar bort de yngsta läsarna som inte bör läsa dessa böcker!


1811319316151178

onsdag 20 maj 2015

The Zombie Apocalypse Book Tag!

Blev taggad av BokBeate att göra denna! Tack så jättemycket!

Du ska sätta ihop ett lag inför zombieapokalypsen! Ta fem av dina favoritböcker, skriv upp boktitlarna på fem olika lappar och lägg lapparna i en skål/mugg eller liknande. Dra sedan en lapp, ta fram den boken och slå upp en random sida i boken. Den första karaktären som nämns vid namn är svaret på första frågan. Sedan slår du upp en ny random sida och den första karaktären som nämns vid namn är svaret på nästa fråga. Sedan drar du en ny boktitel och tar fram denna boken och gör om samma procedur tills du har svar på alla frågorna!
Hoppas du fattar!

Min första bok:
11808950

1. Den första personen att dö
Kaidan...! Nej! Jag hade hoppats på att han hade varit kvar längre, inte glad!

2. Personen du fäller för att ta dig bort från zombierna
Blake. Det går inte så bra för mina favoritpojkar i denna boken. Sorry Blake! Jag hoppas att det är lugnt mellan oss ändå!

Min andra bok:
The Sea of Tranquility

3. Första personen att bli en zombie
Drew. Okej, han skulle faktiskt kunna bli en riktigt kul zombie! Vi kan fortfarande vara kompisar, så länge han inte äter upp min hjärna...

4. Personen som fäller dig för att ta sig bort från zombierna
Clay... Jag som tyckte att han var snäll... Aja, hoppas att jag tar mig upp på benen och klarar mig trots fallet!

Min tredje bok:
10215349

5. Idioten i gruppen
Zeke. Tror inte det va? Han är väl hyfsat smart, han har ju klarat av att hålla sig undan vampyrerna typ hela sitt liv!
(Varför består mitt gäng bara av killar? Det verkar ju inte gå så bra för oss!)

6. Den smarta i gruppen
Ruth. En tjej, woop woop, girl power och allt sådant där. Men vänta lite nu, jag gillade väl inte henne. Hon är nog bara här för Zekes skull... 

Min fjärde bok:
6148028

7. Läkaren i gruppen
Gale? Känns som att han skulle passa bättre på nästa punkt!

8. Vapenexperten i gruppen
Flavius?! Stylisten från the Capitol...? Yup, we are so screwed people!

Min femte bok:
11408650

9. Bråkmakaren i gruppen
Noah, det kan jag faktiskt tro på...

10. Lagledaren i gruppen
Noah igen... Kan man vara både lagledare och bråkmakare? Annars kan jag ta på mig denna rollen!


Det kändes- inte så bra... Tror inte att mitt lilla lag kommer klara sig länge... En lagledare som är bråkmakare, en halvblåst stylist som vapenexpert och Ruth som den smartaste? Nej vet ni va, jag tror faktiskt att jag skulle klara mig bättre utan detta gäng pojkar!


Vet inte vilka som har gjort den men jag taggar Petra, Anna och Elina

måndag 18 maj 2015

STORT GRATTIS!



Efter en klassisk lottning står det klart att Anna vann! Grattis till ett år med tidningen Skriva! 
(Jag har mejlat dig.) 

Tack till alla som var med!


lördag 16 maj 2015

Tävligen avslutad!

Nu kan du inte längre vara med i tävlingen om att vinna en helårsprenumeration på tidningen Skriva!

Vinnaren avslöjas den 18 maj!

Sista chansen!

Nu är det bara timmar kvar innan tävlingen stängs!

https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11116821_648343738599816_294250392_n.jpg

Ta chansen och vinna tidningen Skriva! Det är min favorittidning! Den är så snyggt gjord, man kan bara titta i den bara för att titta i den. Sedan har de så bra tips för alla som skriver eller vill skriva, de ger så mycket inspiration till att skriva. De har också artiklar om hur det går till på förlagen och hur du kan förbättra ditt manus för att få en större chans att bli utgiven. Det är en mycket läsvärd tidning!

Klicka här för att komma till tävlingen!

torsdag 14 maj 2015

3 år!

Det är sanslöst! 3 år har gått sedan jag startade bloggen! Tiden har gått så fort. Jag började med med att skriva massa recensioner till att nästan bara prata om böcker och nu har jag utvecklats till att mest skriva om att skriva. Jag har även expanderat bloggen till ett instagramkonto (@minbokochjag) och en facebooksida.


https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11116821_648343738599816_294250392_n.jpg


Jag firar också med en tävling där du kan vinna en helårsprenumeration av tidningen Skriva!


onsdag 13 maj 2015

VINN EN HELÅRSPRENUMERATION AV TIDNINGEN SKRIVA!



Nu är det bara tre dagar kvar av tävlingen! In med dig och anmäl dig för att vinna en helårsprenumeration av tidningen Skriva! Tävlingen avslutas den 16 maj! Klicka här för att komma till tävlingen!


https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11116821_648343738599816_294250392_n.jpg

lördag 9 maj 2015

Liebster Award

Blev taggad av Elina att göra denna. Tack så jättemycket!

https://cdn1.cdnme.se/4091138/8-3/liebster-award-label_5526556ae087c34834694f90_55300cd7e087c331458d1811.jpg

1. Vilken bok/bokserie borde filmatiseras snarast?
Just nu känner jag inte alls att någon bok måste filmatiseras, har varit lite mycket sådant det senaste. Men jag tror att en bok som skulle kunna ligga väldigt bra i tiden om den filmatiseras nu är "Älskar-Hatar" av Jenny Downham.

2. Vilken bok rekommenderar du inte någon att läsa?
"Fallen" av Lauren Kate. Fantastisk omslag, dåligt skrivet innehåll.

3. Vad lägger du helst dina pengar på förutom böcker?
Jag spenderar faktiskt inte så mycket pengar överhuvudtaget just nu, försöker spara allt jag tjänar. Men resor spenderar jag en del på, ska till USA i sommar så mycket hamnar ju där.  

4. Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle du välja?
Jag skulle vilja vara mer unik och säga något annat än J.K Rowling, men det är nog henne jag helst vill träffa!


5. Hur många olästa böcker har du?
35... Men då är flera sådana som jag vet att jag aldrig kommer läsa, t ex rea-köp man bara köpt för att det är billigt, och som jag borde göra mig av med! 

6. Vilken bok skäms du över att inte ha läst?
Skäms lite över att jag inte har läst Delirium-serien, The Selection och bara första boken i Vampire Academy...

7. Du får bestämma en bok som alla bokbloggare ska läsa i år, vilken väljer du?
The Sea of Tranquility av Katja Millay, läs den (!) och tacka mig sedan för att jag tipsat om denna fantastiska läsupplevelse.

16151178

8. Vilken är den karaktär som du ogillar mest?
Jag är en sådan människa att jag älskar riktigt välskrivna skurkar som Umbridge, och känner mig fullständigt likgiltig inför dåligt skrivna karaktärer. Men den jag kommer att tänka på är Four från Divergent. Ugh, tycker inte alls om honom. Vi klickar inte överhuvudtaget! Sorry.

9. Om du fick lära känna en litterärkaraktär vem skulle det vara?
Den här är svår. Jag känner att jag redan känner alla karaktärer eftersom jag har läst om dem. Men skulle inte ha några problem med att känna Puck från "The Iron Fey" eller Familjen Weasley.


10. Vilken bok har det sämsta serieavslutet någonsin?
Brukar finna mig till ro med de flesta avslut. Men i år har jag flera avslutningar att läsa, ex Blood of Eden och Mara Dyer, så jag får återkomma!

11. Vad är ditt drömyrke?
Att kunna skriva, producera och skådespela i en film eller TV-serie vore ju drömmen!

måndag 4 maj 2015

Var inte rädd om det är lite kort!

Jag kan få lite panik ibland när jag skriver, speciellt när det är första utkastet av något. För jag kan inte mata fram 50 000 ord på en månad eller ens i ett första utkast. Den första berättelse jag skrev, den jag arbetar med att redigera nu, var endast på ca 24 000 ord när första utkastet var klart. Första utkastet av min dystopiberättelse var på ca 36 000 ord.

Det viktigaste är inte att du har skrivit 50 000 ord när du sätter punkt. Det viktigaste är att du har något att arbeta med! För när du har en början, en mitten och ett slut kan du arbeta vidare. För när du läser igenom det du har skrivit så kommer du att upptäcka hål, saker som saknas, saker som måste tas bort och saker som ska skrivas om helt.

Du kommer också att märka att du kan utveckla relationerna mer och mer. Till exempel har jag nu en relation mellan två karaktärer som kommer utvecklas väldigt mycket i det tredje utkastet, för det känns som att jag har glömt scenerna då de kommunicerar i det tidigare utkastet.

Ett första utkast av en berättelse är aldrig bra, ärligt talat. Eller låt oss säga att det är en oslipad diamant. För berättelsen finns där, du måste bara slipa fram den. Men det är mycket lättare tycker jag och jobba utifrån en text som du redan har skrivit. För då vet du på ett helt annat sätt hur det kommer att sluta.

Så var inte rädd om din text är lite kort till en början för när du redigerar den kommer den helt plötsligt vara dubbelt så lång, sedan redigerar du den ännu mer och då blir den längre och längre. Och förhoppningsvis också bättre och bättre!

lördag 2 maj 2015

Månadens Genre: Komedier

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

Komedi är en dramaberättelse med en rolig tvist. Oftast handlar det om en karaktär vars liv förbättras under berättelsens gång. Till skillnad från genrens motsats tragedin, så slutar historierna oftast lyckligt. Komedin kan antingen ta vara på roliga vardagssituationer eller skruva livets olika situationer till ofattbara, otroliga och roliga scener.

Jag läser inte så mycket komedi, jag önskar att jag gjorde det eftersom jag älskar att skratta! Men jag fyller mitt komedi-behov genom TV-serier och filmer. Egentligen gillar jag mest vardagskomik, för där blir det en igenkänningshumor och det är den bästa humorn. Men på senare år har jag egentligen bara läst en komedi-bok.


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

tisdag 21 april 2015

Tävling!

Jag känner att jag har mycket att fira (bloggen fyller tre år i maj, instagramkontot fyller ett år i juni, ny facebook-sida, klar med första utkastet till min dystopibok, 100+ följare på instagram) så jag känner att nu måste jag ju ordna en tävling med ett fett pris!

Och jag lovar, det är ett fett pris, så fett att jag själv gärna skulle vinna det själv! Vinnaren kommer nämligen att få en HELÅRSPRENUMERATION PÅ TIDNINGEN SKRIVA!

https://igcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11116821_648343738599816_294250392_n.jpg


Tidningen Skriva inspirerar mig jättemycket i mitt skrivande. Det är en jätteintressant tidning som tar upp allt från vardagsproblem i skrivandet till att den ger tips om hur man ska lyckas bli utgiven. Och det är en så jättesnygg tidning dessutom! Trust me, du vill ha denna tidningen!


Så jag tänker så här:
-Kommentera här med din mejladress så är du med. (Alternativt så kan ni dela min bild på instagram och nämna #minbokochjagskriver i samband med bilden.)
-Dela gärna tävlingen så att så många som möjligt får chansen att vinna! T ex på din blogg, facebook, twitter. (Detta ger dock inga extra lotter.)
- Tyvärr måste du ha en adress i Sverige för att kunna vara med i tävlingen.

Tävlingen avslutas den 16 maj och jag avslöjar vinnaren den 18 maj!

Lycka till!

(Tack till Skriva som sponsrar med priset!)

lördag 11 april 2015

Nyheter!

Jag kände att det har skett så många roliga förändringar på bloggen det senaste, så jag bestämde mig att göra några till!

För det första: Ny design baserad på mina instagrambilder, men som ni kanske ser finns lite av den gamla designen kvar i headern!

Jag har skaffat facebook! Nu finns min bok och jag även på facebook, in med er och gilla!

Rensat upp! Eftersom jag inte skriver så många recensioner här längre tyckte jag att det var onödigt att mycket av bloggen fokuserar på det, så jag tog bort lite grejer i sidorna av bloggen, nu kan ni hitta mina gamla recensioner genom att klicka på författaren till boken i sidospalten, eller på "Recensioner" under kategori-spalten!

Jag har lagt till "Skrivstatus" och "Lässtatus" där jag skriver någon mening om vad jag läser eller skriver just nu och hur det går! Och även uppdaterat grejer som "Om mig"-texten!

För att ni enkelt ska kunna hitta mig på sociala medier så har jag lagt till länkar till mina konton precis under headern. Så klickar ni på "Instagram" så kommer ni till mitt instagram-konto!

Hoppas ni gillar!

onsdag 8 april 2015

Klar!!

https://igcdn-photos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/11142102_357320071127239_935755519_n.jpg


Igår blev jag klar med första utkastet på min dystopiberättelse, två månader tidigare än planerat! Jag satte mig och skrev i går morse och på eftermiddagen vid klockan 17 satte jag punkt efter cirka 36 300 ord. Hela kvällen igår kände jag mig helt tom, men så himla glad! Dock är det mycket arbete kvar... Nu har jag en grund att stå på, men det behöver utvecklas. Som tur är tycker jag nästan att redigeringsarbetet nästan är roligare än att skriva första utkastet!

Nu ska dystopin få ligga till sig lite medan jag tar tag i min andra berättelse som jag ska redigera andra utkastet på. Jag har inte rört det på ungefär ett halvår, så vi får se vad jag tycker om det nu!

torsdag 2 april 2015

Månadens Genre: Science Fiction

Här listar jag tolv olika genrer, en varje månad. Jag beskriver genren lite kort och ger sedan min åsikt och exempel på bra böcker inom genren!

Science Fiction är en mycket känd genre inom litteraturen, men även inom film. Den kan förkortas som SF eller Sci-Fi. Det är en genre där berättelserna och världarna grundar sig i spekulationer inom teknologi eller vetenskap. På senare tid har genren blivit allt mera fokuserad på berättelser som involverar rymden väldigt mycket. Science Fiction har MÅNGA grenar inom sig, några exempel förutom rymden är tidsresor, superhjältar, robotar och dystopier (den senaste kommer få två egna inlägg!).

Rätta mig om jag har fel, men enligt mig så har den klassiska rymd-sci-fi-boken inte haft så mycket utrymme i bokvärlden på senare år, förutom dystopi-grenen som fullkomligt har exploderat de senaste åren. Annars har det varit ganska tyst inom denna genre känner jag, i alla fall på ungdomssidan. Personligen har jag ganska svårt att fastna för rymdäventyr eller superhjältehistorier i bokform, det blir liksom lite för mycket för mig. Med världar som ska vara skruvade, men ha en vetenskaplig förklaring som ska vara vattentät. Men det finns självklart guldkorn!


1656001

måndag 30 mars 2015

Jag har ett mål!

Nu har jag äntligen bestämt mig för när jag vill vara klar med första utkastet på den berättelse jag skriver nu! Och det är ett mål som jag förhoppningsvis kommer kunna klara!

Jag ska nämligen åka till USA i sommar. Då tänker jag att jag vill vara klar med manuset innan dess, vilket är i mitten av juni.

Jag är sjukt taggad på resan och på min berättelse, men jag längtar tills jag sitter på planet och lever på känslan att jag har ett helt färdigt manus! Sedan har jag ju ett manus som jag har lagt undan som jag ska skriva tredje utkastet på, så jag får väl ta med mig det.

fredag 27 mars 2015

En bokbloggares hemliga liv

Cecilia på BookObsession kom på den briljanta idén att översätta en tagg till svenska! (Och från youtuber till bokbloggare!) Jag blev taggad av Beate att göra denna tagg, så nu kör vi!
 
1. Hur länge har du bloggat?
 Egentligen sedan 2010(?) men det var när jag startade denna bloggen i maj 2012 som jag började på riktigt. Har haft mina ups and downs sedan dess men jag har hållit mig kvar i tre år snart nu!
2. Tror du att du kommer sluta blogga om böcker i framtiden?
Jag vill ju säga "Absolut inte!", men sedan vill jag även vara realistisk och säga att tiderna förändras. Jag har förändrats jättemycket sedan jag startade denna bloggen, bloggen har också förändrats från att babbla om allt möjligt så har jag börja skriva mer om skrivandet. Sedan har jag ju mitt instagram-konto (@minbokochjag) där jag recenserar och lägger upp bilder från mitt bokiga liv! Så det ärliga svaret är nog: Vi får se! Men just nu vill jag inte alls sluta!
3. Vad är det bästa med att vara en bokbloggare?
Det bästa skulle jag säga är alla underbara läsare! Det är ni som får mig att fortsätta! Responsen man får och så självklart gemenskapen!
4. Vad är det värsta med att vara en bokbloggare?
Jag tror att det är den konstanta pressen att prestera, läsa hur många böcker som helst bara för att ha läst dem. Jag har jobbat hårt med det och det är inte så farligt längre, och jag har sett att det är många som har prestationsångest över sina bokbloggar så kan vi inte bara släppa det nu?
5. Har du svårt att skriva rubriker till dina inlägg?
För mig är rubrikerna det roligaste, nästan, med att skriva inlägg. Det är utmanande med att komma på rubriker, men svårt? Nej.
6. Finns det någon bokbloggare du beundrar?
Många! Beate är så rolig och jag känner igen mig så mycket i henne plus att jag beundrar hennes passion för skrivande! Anna är bara bäst på alla sätt och vis! Och Petra, hur snabbt får man läsa och hur bra recensioner får man skriva egentligen?!
7. Vilken bokbloggare skulle du vilja ha som gästbloggare på din blogg?
Oj! Jag har aldrig haft någon gästbloggare... Hm, jag vet inte. Någon som gillar att skriva, har en bra idé, och har en skrivstil som jag gillar. Är du intresserad? Hör av dig!
8. Hur ser din rutin ut när du bloggar? T ex vilken tid, klädsel, dryck m.m.
Jag kan blogga när som helst. Har inga rutiner! Det jag skulle kunna säga är att jag brukar komma på ett ämne som sedan får gro lite i hjärnan innan jag faktiskt skriver ner det!
9. Har du svårt för att skriva recensioner?
Jag hade det, innan jag kom på att jag istället skulle göra det på instagram. Förut kände jag att jag behövde skriva så mycket och allt skulle vara sammanhängande. Det största problemet var nog att jag aldrig tog mig tiden. Nu är det en fin bild på boken och en kort text som gäller!
10. Vad tycker du om bokbloggarvärlden?
Som jag sa förut, gemenskapen är en av de bästa grejerna med att ha en bokblogg! Det finns alltid någon därute som du kan prata med om hur galen i böcker man är!
11. Vilka taggar du för den här taggen?
Jag taggar Nathalie (Har inte hört från dig på ett bra tag nu! Kom tillbaka!), Hanna och Malin!

onsdag 25 mars 2015

Utamattande berättelse?

Tänkte på en sak! Nu de senaste dagarna har jag skrivit rätt så mycket på min berättelse. Ett bra antal timmar per dag, vilket är jättebra eftersom jag då kommer in i min egen berättelse på ett helt annat sätt. Sedan skriver jag också väldigt långsamt så det är bra att jag kan lägga så mycket tid på skrivandet.


Men jag har märkt att jag blir tröttare, utmattad liksom. Först tänkte jag att det kan ha något att göra med att jag sitter stilla eller arbetar vid datorn hela dagarna, men sedan funderade jag på om det inte kan vara så att det kan vara karaktärerna som utmattar mig? Det är en väldigt intensiv period som utspelar sig i min berättelse just nu, så kan det vara det som gör mig lite trött?

Bara en liten tanke! Tänkte att det kunde vara kul att höra om någon annan känner igen sig i att ens karaktärer tröttar ut en?

tisdag 24 mars 2015

Favoriter som bleknar...

Tänkte ta en stund till att prata om favoritböcker och favoritförfattare som bleknar bort, eller rättare sagt om de som du trodde att du älskade men det visar sig att du inte alls gjorde det. Men allra först vill jag berätta om hur jag "bestämmer mig" för att en bok eller en författare är en favorit.

Med böcker är det enklast på ett sätt. Du vet när du älskar en bok. Berättelsen funkar, intrigen är spännande, karaktärerna trovärdiga och boken är allt i genom välskriven och genomtänkt. Du har säkert något berättelse du tänker på, för mig är det två: The Hunger Games och Harry Potter.



3
2767052















 


Sedan har vi författare. Här blir det svårare... Vad krävs för att en författare kan vara en favorit? Räcker det att man har läst en bok? En serie? Eller behöver man läsa mer? Eller behövs det något annat? J.K Rowling är ju den klassiska favoriten, och trots att jag än så länge bara en serie av henne så vet jag att hon är en favorit, hur då? Det är inte bara det att hon skapar fantastiska världar, för att hon är en så fantastisk människa! Hon gör något för att göra skillnad. Därför är hon en favorit.


Vilka har bleknat då? Jag ska bara nämna det självklara Twilight och Hush Hush. De böckerna har bleknat rejält, men de har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta. Sedan kommer vi till den senaste favoriten som har bleknat, Divergent. Vi hade en kort sommar-romans denna serie och jag. Första boken tyckte jag mycket om, andra var väl helt okej och sista tyckte jag bara typ om. Vad hände? Jag vaknade bara till en dag och kände att jag hade lite ljugit för mig själv. Språket var halvbra, karaktärerna lite platta och, förlåt mig, men jag tycker inte alls att Tris och Four passar bra tillsammans! Den enda händelsen i serien sedan första boken som jag tyckte kändes rätt var slutet på serien... Och det är tråkigt, för jag skulle gärna tycka om denna serie men det klickar inte.

Divergent (Divergent, #1)

(Mina uppenbarelser om Divergent-trilogin är inte baserade på filmerna, har bara sett första och den tycker jag är helt okej!)

tisdag 10 mars 2015

Att få idéer - Något jag hör

Bokbeate kom på en så bra idé! Hon skrev om att få idéer och jag tyckte att det var så roligt att läsa om det så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag brukar få idéer till berättelser.



Jag kan också basera en berättelse på något jag hör. Oftast handlar det om en låt jag hör. Då kan jag få en idé utifrån temat, eller basera en karaktär på känslan eller texten i låten. Ibland triggar en låt igång en idé och sedan hör jag en annan låt som gör att jag bygger vidare på historien.

För flera år sedan baserade jag en hel karaktär, och i förlängning en hel storyline, på Alice Coopers låt "Poison". Jag gillar verkligen karaktären men berättelsen flöt inte på och bara tolvtusen ord in lade jag den på hyllan...

måndag 9 mars 2015

Att få idéer - Karaktärer

Bokbeate kom på en så bra idé! Hon skrev om att få idéer och jag tyckte att det var så roligt att läsa om det så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag brukar få idéer till berättelser.


Ett annat sätt är att det plötsligt dyker upp en karaktär i mitt huvud. Så var det med den berättelsen jag skriver nu. Helt plötsligt var det en annan person i skallen på mig! Till en början hade jag inget namn på karaktären, allt jag visste var att att det var en tjej som var mycket smart och med mycket makt. Det var allt jag visste i ett par dagar.

Sen fick jag ett namn, började ta reda på saker om hennes värld. För det var lättare än att ta reda på saker om henne. Det visade sig då att hon bodde i en realistisk dystopisk värld. Och ju mer jag lärde mig om världen desto mer fick jag reda på om henne. Till slut hade jag en hel berättelse.

söndag 8 mars 2015

Att få idéer - Världar

Bokbeate kom på en så bra idé! Hon skrev om att få idéer och jag tyckte att det var så roligt att läsa om det så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag brukar få idéer till berättelser. 

Det andra sättet är att jag ser något i vår värld som jag tänker: Hm, om jag ändrar den saken, hur skulle det påverka samhället i stort? Jag börjar alltså processen med världsskapandet. Det kan hända att jag har skapat en hel värld som är totalt, absolut folktom. För jag har inte skapat några karaktärer till denna värld än.

När jag pratar om "världar" behöver det inte nödvändigtvis betyda en hel fantasyvärld, utan det kan vara levnadsförhållanden för en karaktär som lever i vår värld. Jag har påbörjat ett manus men en karaktär där jag först lärde känna hennes värld innan jag "träffade" henne.

lördag 7 mars 2015

Att få idéer - Dröm

Bokbeate kom på en så bra idé! Hon skrev om att få idéer och jag tyckte att det var så roligt att läsa om det så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag brukar få idéer till berättelser


Det första är: genom drömmarnas land. Det är inte så att jag skriver ner varenda dröm jag har i detalj, även om jag önskar att jag gjorde det. Men ibland har jag en så stark dröm som jag verkligen blir berörd av (jag vet, det är lite konstigt!) Men om jag känner att det finns en story där som är längre än vad jag har upplevt genom drömmen så skriver jag ner det som hände.

Jag har en dröm som jag hade för ett par månader sedan som jag väldigt starkt kopplade till två låtar så det första jag gjorde den morgonen var att gå in på Spotify och skapa en spellista med de två låtarna, den listan har nu växt till fyra låtar, yay! Det går sakta men säkert fram, för jag är extremt kräsen med vad jag lägger till i just den listan. 

fredag 6 mars 2015

Att få idéer - min bok och jag edition

Bokbeate kom på en så bra idé! Hon skrev om att få idéer och jag tyckte att det var så roligt att läsa om det så jag tänkte att jag skulle skriva om hur jag brukar få idéer till berättelser.

Till att börja med vill jag säga: jag får för många idéer. Detta säger jag med mycket glädje, det är inte som att jag inte tycker om att få idéer. Men problemet är att jag inte riktigt hinner utveckla mina idéer och faktiskt börja skriva berättelsen innan jag fastnar i något annat...




Men nu ska jag prata om hur idéerna kommer till. Jag har på ett ungefär fyra olika konkreta sätt som idéer kommer till mig. Hur jag sedan väljer att hantera idén är olika, ibland skriver jag ner en scen som jag har klar i mitt huvud, i annat fall är det en synopsis på ungefär 30 ord. Ibland relaterar jag berättelsen väldigt starkt till en eller ett par låtar. Då skapar jag en spellista med de låtarna för att komma ihåg berättelsen. Detta höll på att bli ett jättelångt inlägg, så jag delade upp det i fem olika (detta är första!). Nästa kommer i morgon!